tiistai 14. marraskuuta 2017

Mindtrek 2017



Tampereella järjestettiin syyskuun 20.-21. päivä perinteinen  Mindtrek 2017-tapahtuma , joka on alkuperäisestä Open  source- tapahtumasta kasvanut kiinnostavaksi teknologian kehityksen peiliksi. Tapahtumassa on erilaisia teemoja, kuten Älykäs kaupunki -teema, IoT-teema, VR/AR-teema ja monet muut kiinnostavat teemat. Tapahtumassa on myös kiinnostava akateeminen linja, jossa tutkijat esittelevät omia tutkimuksiaan ja tuloksiaan erilaisten teknologioiden käyttöönotosta ja niiden haasteista.

Tänä vuonna painottuivat eri todellisuudet, videopelaaminen ja älykkään kaupungin teemat. Ensimmäinen pääpuhuja oli Huawein tutkimusjohtaja, joka avasi digitaalisten todellisuuksien teemaa. Hyppy 2000-luvulta Applen iPhonen jälkeen on ollut iso - esimerkkinä oli Nokia, joka ei pysynyt kehityksessä mukana. Nokialla oli lähes 500 mallia ja Applella yksi, kuten edelleenkin. Nyt ollaan uuden murroksen edessä. Tätä murrosta kuvastaa parhaiten Pokemon Go -suosio.

Itse seurasin tiiviisti älykkään kaupungin esityksiä. Esitykset käsittelivät mm. somen käyttöä kaupunkisuunnittelussa (Tampere). Kiinnostavaa esityksessä oli johtopäätös, että vaikka kohderyhmänä olivat lapset ja maankäyttö, tällaisiin käyttökohteisiin pelien logiikka soveltuu hyvin. Keskustelussa nousi esiin, että tällaisia välineitä tarvitaan ja erityisesti niillä voi olla jatkossa kaupunkisuunnittelussa iso rooli. Erityisen innostava esitys koski tulevaisuuden opetusta ja pedagogiikkaa. Olli Niemi oli hyvin vauhdikas ja haastoi opetuksen kaikilla kouluasteilla vahvasti. Työryhmässä oli myös kiinnostava pienen irlantilaiskaupungin kokeilu, jossa tarkoitus on tehdä eräänlaisena keskittymisen vastaiskuna kaupungista täysin digitaalinen testialusta. Esityksen pitäjä kyseli, onko Suomessa vastaavia testialustoja olemassa - yhtään kättä ei noussut.

Toisen päivän ensimmäinen puheenvuoro kosketteli videopelaamista ja niiden suunnittelua. Code Brien Berliinissä vaikuttava suunnittelujohtajan esitys oli virkistävällä tavalla erilainen. Brien on toiminut alalla 15 vuotta  ja erityisesti häntä kiinnosti se, miksi osa ihmisistä ei ole lainkaan pelaamisesta kiinnostunut.

Hieman erilainen oli tapahtuman tutkijasessio, jossa käsiteltiin myös lisätyn todellisuuden haasteita. Nuoret tanskalaiset tutkijat esittelivät kokeilua, jossa lääkäriopiskelijoille oli tehty virtuaalinen työkalu robottikirurgian opiskeluun. Projekti onnistui osittain, mutta lisättyä todellisuutta hyödyntävä työkalun ongelmana oli pitkä viive. Virtuaalityökalu ei siis ollut valmis ja sitä kehitetään edelleen. Tampereen molempien yliopistojen yhteishanke koski museoiden virtualisoimista. Prototyyppi valmistui ja on ladattavissa You tube -kanavalla. Käyttäjälähtöinen palvelumuotoilua hyödyntävä hanke ei sekään ollut valmis. Esitysten yhteydessä kävi ilmi, että teknisiä ongelmia on vielä sangen paljon kun puhutaan uuden teknologian hyödyntämisestä.

Päivän viimeinen pääpuhuja oli pitkän linjan virtuaalisuuteen perehtynyt Raven Zachary. Hänen viestinsä oli, että oli parempi puhua kokemuksellisuuden noususta digitaalisuudessa eikä niinkään todellisuuksien uusista muodoista. Tärkeä olisi siirtyä mahdollisimman pian Mixed Reality
-vaiheeseen, mikä tarkoittaa kokemuksen nostamista keskiöön. Hänen ennustuksensa oli, että pian meillä on uutta puettavaa teknologiaa, joka on paremmin yhteydessä kokemuksellisuuteen. Olemme vielä liikaa sidoksissa 2-ulotteisuuteen ja uudet sukupolvet voivat suunnitella aidosti 3-ulotteisiin ratkaisuihin liittyviä tuotteita ja ratkaisuja. Se, milloin tämä tapahtuu, jäi auki.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen sukellus digitaaliseen maailmaan ja sen mahdollisuuksiin. Kiinnostavia aikoja elämme.

Ari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti